2740 Abony, Vasút út 16. +36 (53) 360-096


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


A Csák-nemzetség által építtetett magtárban, két évig tartó teljes felújítás után nyílt meg 1983 augusztusában az új kiállítás, a folyamatosan gyűjtött tárgyakból, használati eszközökből. A paraszt-barokk stílusú épület földszintje és gazdasági udvara magában foglalja az elmúlt 100-150 év gazdatársadalmának eszközeit, melyek számos család önkéntes adományaiként kerültek a múzeumba: a szántás-vetés-aratás-betakarításnál, jószágok körül és a szőlőben használatos eszközök.
Az emeleti rész egyik felében a kötélgyártó, szíjgyártó, takács, seprűkészítő cipész műhelyének részletei, kellékei, a másikban a konyha és a kamra eszközei, (melyeket a családban, az év minden évszakában használtak kenyérsütéskor, disznóvágás, lekvárfőzés, tej feldolgozás, aszalás idején), valamint a tartósítás (káposztasavanyítás, aszalás, lekvárfőzés) tartozékai.
A gazdasági udvar 40 m²-es fészere alatt a tanyavilág személy és teherszállító járművei; ekék, boronák, rögtörő-, oldalozó-, vetőgépek; az állattartáshoz szecskavágó járgány, morzsolók és szártépő láthatók. Az udvaron található a kovácsműhely teljes felszereléssel, cséplőgép a hozzátartozó traktorral és az egykori abonyi Önkéntes Tűzoltóság szerkocsijaival együtt. Az udvaron gémeskút, galambdúc, és ún. katlan (lekvár főzéshez), valamint két tűzrakó található, de itt látható a Harkányi báró uradalmából származó egykori cselédharang is.

Az állandó kiállítás öt részből tevődik össze: Abonyi tanyák üzenete a mának (megnyitás éve: 1983.), Filo Mihály kovácsműhelye (1983.), Moldován András szíjgyártó műhelye (1983.), Tóth Károly takácsműhelye (1983.), Barangolás régi emlékek között (1988.).