2740 Abony, Vasút út 16. +36 (53) 360-096

Szavazás
BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


"Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!"

(Jókai Mór: A barátfalvi levita)
Az Alföldön élő lakosság ősei nagyobbrészt pásztorkodással foglalkoztak - részint kunok és jászok - művelték a tanya körüli földeket. A Duna, a Tisza és a Kőrösök mentén virágzott a halászmesterség. Az életmód, a fellelhető nyersanyagok meghatározták az étkezést, az ételek készítésének módját is. Nem véletlenül alakult ki - a még ma is kedvelt - bográcsban főzés. Az állataikat legeltető pásztorok a pusztában csak úgy jutottak meleg ételhez, ha megfőzték maguknak. Ugyancsak szabad tűzön, bográcsban készítették el ételeiket a halászok vagy a mezőgazdasági munkát végzők, akik nyáron a nagy munkák idején gyakran a mezőn aludtak.

Egy alföldi mondás szerint a magyar ember annyira kedveli a szalonnát, hogy : "reggelire kenyér van szalonnával, ebédre szalonna van kenyérrel, vacsorára a kettő együtt". Szívesen sütik meg a szalonnát szabad tűzön nyársra szúrva. Valóságos rítusa alakult ki a sütésnek, amikor a parázsló tűz fölött forgatott szalonna zsírját kenyérre csepegtetik.

Az egész Alföldön elterjedt, de Szeged környékén különösen a török eredetű tarhonya, amelyet a múlt század közepéig a háziasszonyok otthon készítettek, fatörzsből vájt gömbölyű fenekű teknőben. Sokszor hónapokig voltak otthonuktól távol a hajósok, fuvarosok, kubikusok, pásztorok, ilyenkor vászonzacskóba kötve vitték magukkal a száraztarhonyát, amelyből rövid idő alatt bográcsban ízletes ételt készíthettek (tarhonyalevest, tarhonyáskrumplit, sűrűtarhonyát, tarhonyás bürgepaprikást ).

A szegénység tápláléka volt a köleskása, a tönkölykása, a csicsóka, ezeket ma már sehol nem fogyasztják, megmaradt viszont az árpakásával készült töltött káposzta, a "szárma".

A pergelt leves egyszerűen, gyorsan megfőzhető egytál étel. A bográcsban a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában a vöröshagymát megpirították, felengedve krumplit és egy kevés száraztésztát tettek bele. Ugyancsak száraztésztával, bográcsban főzték a percek alatt elkészíthető tejlevest.Lebbencsleves

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vöröshagyma
10 dkg lecsó
10 dkg száraztészta
petrezselyemzöld
fűszerpaprika, só

Elkészítés:

A szalonnából kiolvasztjuk a zsírját, majd ebben a zsírban a tésztát megpirítjuk. Amikor megpirult, a kockára vágott hagymát hozzáadjuk. Ezután az edénybe helyezzük a kockára vágott burgonyát, megszórjuk fűszerpaprikával, megsózzuk, megkavarjuk, és felengedjük vízzel. Tálaláskor ízlés szerint lecsóval ízesítjük és petrezselyemzölddel díszítjük.


Öhöm

Az öhöm egy gyorsan elkészíthető egytál étel volt, amelyet száraztésztából, un. gombótából készítettek. Régi magyar étel, a slambuchoz hasonló, bográcsban még finomabb.


Hozzávalók:

0,5 kg burgonya
25 dkg tarhonya
20 dkg húsos füstölt szalonna
2 fej hagyma
1 ek pirospaprika, só

Elkészítés:

A szalonnát apró kockákra vágom és félig kiolvasztom. Világosbarnára pirítom rajta a tarhonyát, majd ezen megpirítom a kockára vágott hagymát is. Meghintem a paprikával, beledobom a felkockázott krumplit, egyszer elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Megsózom és kislángon, lefedve, puhára főzöm. A főzés vége felé többször megkeverem.Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Katuska [ 2008-09-12 15:45 ]

Tisztelt Múzeum!

Nagyon örülök, hogy honlapjuk egyre színesedik és egyre értékesebb információkkal látják el az olvasókat.
Én azt szeretném javasolni, hogy ezen az oldalon például meg lehetne osztani egymással régi recepteket. Én kedvcsinálásnak már is küldenék egyett:

Krumplis lángos (ahogy még nagymamám készítette)

Hozzávalók:

5 közepes nagyságú nyers burgonya
3-4 evőkanál liszt
1 tojás

őrölt bors
a sütéshez olaj

Elkészítés:

a nyers meghámozott krumplikat lereszeljük,a tojással a liszttel, meg a fűszerekkel összedolgozzuk.Kevés olajat megforrósítunk, kanalanként rakjuk bele a masszát, és a kanállal szétterítjük a zsiradékban, hogy ropogós lángosokat kapjunk.
Sütés után ízlés szerint a szokásos módon házi tejföllel és sajttal, esetleg foghagymával ízesítjük.

Köszönöm, hogy megoszthattam Önökkel.

Üdvözlettel:

Katus